Elbilejere, der selv producerer strøm med solceller, har hidtil stået uden for refusionsordningen solceller. De har ikke kunnet få elafgiften refunderet, som andre elbilejere har kunnet, når de oplader deres biler derhjemme.
Nu lægger skatteminister Rasmus Stoklund op til at ændre reglerne og give disse borgere adgang til samme økonomiske fordel. Læs mere om den bedste ladeboks til solceller.
Ændringen er planlagt til at træde i kraft den 1. januar 2026, og et lovforslag fremsættes i oktober 2025. Initiativet skal sikre mere ligestilling og incitament for grøn investering i både elbiler og solenergi.
Læs mere om det nye initiativ fra Rasmus Stoklund på Skat.dk.
“Det er urimeligt, at man bliver økonomisk straffet for at producere grøn strøm. Det vil vi rette op på,” siger skatteminister Rasmus Stoklund.
Hvordan refusionsordningen fungerer i dag
Den gældende refusionsordning giver mulighed for at få refunderet elafgiften på strøm brugt til opladning af elbiler – men kun hvis strømmen købes gennem elnettet og opladningen registreres via en godkendt ladeoperatør. Elbilejere med egne solceller kan ikke få refusion, da deres strøm ikke betragtes som indkøbt. Læs mere om refusion til solceller og elbiler.
Denne skævhed har betydet, at borgere, som både ejer elbil og producerer vedvarende energi, ikke har haft samme adgang til økonomiske fordele. Det nye initiativ retter op på dette og vil ligestille solcelleejere i refusionsordningen solceller.
Refusionsordningen solceller – Hvad gælder nu, og hvad ændres d. 1 Januar 2026?
Mange elbilejere med solceller har længe været udelukket fra den populære refusionsordning, der giver penge tilbage for elafgiften ved opladning derhjemme. Læs også om de nye regler om refusion og ændringer til firmabiler.
Men det ændrer sig snart. En ny lovgivning er på vej, som åbner op for refusion – også for dem, der producerer deres egen strøm med solceller. Her gennemgår vi de nuværende regler og de kommende ændringer.
År | Refusionsordningen til solceller | Refusion | Bemærkninger |
---|---|---|---|
2025 | Ja, 89,5 øre/kWh inkl. moms | Nej | Som reglerne er i dag, kan elbilister få refusion af elafgiften via en ladeoperatør – men kun for strøm købt fra elnettet. Lader du med egen solcellestrøm, kan du ikke få refusion, da strømmen allerede er afgiftsfri. |
2026 | Ja, 89,5 øre/kWh inkl. moms | Ja | Ny ordning med bimåler muliggør refusion for elbilister med solceller. |
- Hvis du køber strøm fra elnettet, kan du få refusion af elafgiften gennem en ladeoperatør, også selvom du har solceller.
- Men hvis du producerer strøm selv med solceller og bruger den til opladning, kan du ikke få refusion af elafgiften – fordi den strøm allerede er helt eller delvist afgiftsfri.
Den danske elafgift gælder kun for strøm, man køber via elnettet. Når man bruger egenproduceret strøm (f.eks. fra solceller), har man ikke betalt elafgift – og man kan derfor heller ikke få den refunderet i 2025.
Hvordan bimåleren gør forskellen
Den nye bimåler er nøglen til, at elbilejere med solceller kan få refusion. Den måler præcist, hvor meget strøm fra solcellerne, der går direkte til opladning af elbilen. Dermed kan man dokumentere den grønne strøm og få refusion på den elafgift, man ellers ikke kunne få tilbage.
- Bimåleren måler strømmen direkte fra solceller til elbilens opladning.
- Den sikrer korrekt opgørelse af grøn strøm til opladning.
- Refusion kan gives kun for den dokumenterede strøm til elbilopladning.
- Undgår dobbelt refusion for strøm, som allerede er afgiftsfri.
Økonomisk gevinst for elbilejeren
Med bimåleren og den nye refusionsordning kan elbilejere med solceller spare betydeligt på deres elregning. Den typiske besparelse er op til ca. 89,5 øre pr. kWh, når de lader bilen med egenproduceret strøm, hvilket gør elbilen endnu billigere i drift. Læs mere om refusion af elafgiften til 2030.
- Refusion på ca. 89,5 øre pr. kWh ved opladning med egen solstrøm.
- Betydelig besparelse på elbilens samlede driftsomkostninger.
- Økonomisk incitament til at kombinere solceller og elbil.
- Mere attraktivt at investere i grøn energi og transport.
Et vigtigt skridt for den grønne omstilling
Ved at inkludere elbilejere med solceller i refusionsordningen sendes et stærkt signal om, at grøn teknologi skal belønnes. Det understøtter både udbredelsen af solcelleanlæg og elbiler og hjælper Danmark med at nå sine klimamål.
- Ligestiller elbilejere med og uden solceller økonomisk.
- Styrker incitamentet for investering i grøn teknologi.
- Bidrager til øget udbredelse af solceller og elbiler.
- Understøtter Danmarks klimamål og grøn omstilling.